Ko-kosky

Ko-kosky

Pokud jste si připravovali pečenou cizrnu s balsamicem, tak vám určitě zbyla i voda z uvařené cizrny. A pokud jste si jí uchovali, tak hurá do sladkého pečení.

Ze základu můžete vytvořit pusinky (nebo mini dort Pavlova). Pokud přidáte kokos, máte na světě rostlinné kokosky.
A garantuji vám, že nikdo rozdíl nepozná!

(na 2 plechy, ko-koska o průměru 2 cm)
100 g cizrnové vody (z doma vařené cizrny na hummus)
150 g moučkového cukru (udělala jsem si vlastní z třtinového)
1/2 lžičky xantanu
150 g – 200 g kokosu

1.
Vodu z doma vařené cizrny přeceďte přes síto a zbavte se tak případných nečistot (slupek atd.). Pokud jste jí zrovna uvařili, nechejte ji zchladnout. Ručním šlehačem vyšlehejte do pěny.
2.
Když je pěna hutná (trvá tak 5 – 10 min. v závislosti na výkonnosti šlehače), tak přidejte cukr. Opět šlehejte, až je hmota tuhá. Aby se kokosky při pečení neroztekly, můžete přidat xantan (pokud se pro něj rozhodnete, přidejte ho hned z počátku do cizrnové vody). Opět zašlehejte. Nakonec lžící vmíchejte kokos tak, aby vzniklo hutné těsto, které se ale dá protlačit cukrářským sáčkem.
3.
Plňte do sáčku a tvarujte na papírem vyložený plech. Dle velikosti pak pečte do růžova při 130°C (spíše se jedná o sušení, než pečení). Pokud si nejste jistí dobou pečení, zkuste lehce kokosku na plechu zmáčknout – měla by být tuhá a neměla by se zploštit.
4.
Po vychladnutí přendejte do vzduchotěsné nádoby.