Křupavý květák, zelenina a česnekový dip

Křupavý květák, zelenina a česnekový dip
Což takhle dát si květák? Osmažený do křupava s výrazným dipem a ještě se zeleninou v rajčatové omáčce?
Tak pojďme na to!


(cca 4 porce)
křupavý květák:
1 větší květák
2 lžičky kari
2 lžičky soli
kukuřičná strouhanka na obalení
rostlinný olej na smažení


1.
Hlavičku květáku rozeberte na růžičky. Dejte do hrnce, přidejte kari, sůl a zalijte vařící vodou tak, aby byl všechen květák ponořený. Uvařte do poloměkka. Sceďte.
2.
Ještě horké obalujte ve strouhance a hned smažte na oleji do zlatova ze všech stran. Z pánve přendavejte na papírem vyložený tác. Pokud vám zbyde strouhanka z obalování, můžete jí použít ještě do zeleninové omáčky – přidáním ke konci varu (aby nic nepřišlo nazmar ;).

zelenina v rajčatové omáčce:
2 lžíce rostlinného oleje (řepkový)
2 střední cibule
2 větší mrkve
1/2 většího pórku
4 stroužky česneku
250 ml rajčatového protlaku
sůl
pepř
3 lžičky třtinového cukru
citronová šťáva dle chuti
1.
Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na měsíčky nebo na tenké plátky, česnek na jemné plátky. Cibuli dejte smažit na olej. Mezitím si oškrábejte mrkev a na struhátku julianne ji nastrouhejte. Přidejte společně s česnekem k osmažené cibuli, lehce osolte. Pórek si rozdělte na jednotlivé listy a nakrájejte na stejně dlouhé a jemné nudličky, jako je nastrouhaná mrkev. Přidejte ke směsi na pánev a nechejte chvíli podusit.
2.
Zakápněte trochou citronové šťávy, přilijte rajčatový protlak a nechejte dusit do měkka. Ke konci, když je zelenina změklá, dochuťte solí, pepřem a třtinovým cukrem.

jogurtový dip:
1 domácí sójový jogurt (250 ml)
2 stroužky česneku
sůl
pepř
citronová šťáva
hladkolistá petrželka
1.
Do misky si utřete česnek, přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a na jemno nakrájenou hladkolistou petrželku.
2.
Promíchejte s jogurtem (ideálně, když má správně nakyslou chuť).
Podávete ke křupavému květáku.

Pozor! Osmažený květák mizí nebezpečně rychle již z odkládacího tácu 😉