Jáhelné koule

Jáhelné koule
Lehké, zdravé, cukrfree.

200 g jáhel
100 g rozinek
1 střední řepa
100 g mandlí
250 g strouhaného kokosu
6 – 8 lž kukuřičného sirupu
1 – 2 citróny
špetka soli

 


1.
Jáhly alespoň dvakrát důkladně spařte. Poté zalijte vroucí vodou, osolte a společně s rozinkami uvařte. Poměr jáhel a vody 1 : 2.  Odhadem v polovině vaření přidejte oškrábanou a najemno nastrouhanou řepu. Výsledná konzistence po uvaření by měla být mírně kašovitá, nikoliv suchá.
2.
Směs nechejte pozvolna vychladnout. Vmíchejte mandle rozmixované najemno, kokos, citrónovou šťávu a sirup. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte kokos.
3.

Lžičkou vykrajujte stejně velké hrudky, ze kterých tvarujte koule, které obalujte v kokosu. Přemístěte do ledničky, kde nechejte, alespoň do druhého dne, ztuhnout.

Recept převzatý od Honza Rubash, lehce upravený.