Šťavňaťoučký, lehce nakyslý štroodl.
Fajnšmekři mohou i pocukrovat.
3 hrnky celozrnné mouky
1 lžíce jablečného octa
náplň I.
letní jablka
rozinky
oříšky
skořice
třtinový cukr
pohankové vločky
1 dl vody
2 lžičky vanilkové hrašky
červený rybíz
V míse smíchejte mouku s vodou, sůl, olej, ocet a vypracujte hladké těsto. Pokud by příliš lepilo, přidejte ještě mouku. Těsto přendejte z mísy na pracovní desku a řádně propracujte.Vraťte zpátky do mísy a nechejte chvíli odpočinout (mezitím si připravte náplně).
Tofu rozlámejte do sekáčku, zalijte vodou, přidejte Sojolu, hrašku, oslaďte a umixujte do hladké směsi.
Těsto rozdělte na 4 díly. Postupně vyvalujte tenké těsto čtvercového tvaru.
Na jablečnou variantu – těsto posypejte pohankovými vločkami, dejte jablka, pocukrujte, přidejte skořici, oříšky, rozinky – dle vaší fantazie.
Na tvarohovou verzi – těsto potřete polovinou umixované směsi, posypte červeným rybízem, pocukrujte.
4.
Přehněte horní a spodní okraj těsta (cca 5 cm) směrem do středu. Pak z levé strany zarolujte.
5.
Přendejte na plech, pomažte rozpuštěnou Sojolou a pečte při 180° cca 40 – 45 minut dozlatova.