(ne)klasický beránek.
Je libo přírodní nebo čokoládový? Rozhodněte sami 😉
Je libo přírodní nebo čokoládový? Rozhodněte sami 😉
(na formu cca 26 cm dlouhou)
těsto:
sníh z aquafaby (1 1/2 hrnku aquafaby a 1 lžička xantatu)
anebo 5 přezrálých banánů
těsto:
sníh z aquafaby (1 1/2 hrnku aquafaby a 1 lžička xantatu)
anebo 5 přezrálých banánů
150 g třtinového cukru
150 g tuku (Sojola)
1 hrnek sójového mléka
3 lžíce vanilkové hrašky
350 g celozrnné mouky
1 prášek do pečiva z vinného kamene
rozinky a lískové oříšky dle libosti
150 g tuku (Sojola)
1 hrnek sójového mléka
3 lžíce vanilkové hrašky
350 g celozrnné mouky
1 prášek do pečiva z vinného kamene
rozinky a lískové oříšky dle libosti
1.
Aquafabu vyšlehejte s xantanem do pevného sněhu.
Pokud jste zvolili variantu s banány, oloupejte je a rukou rozmačkejte do mísy. Pak přidejte cukr a změklý tuk a vyšlehejte do hutné pěny, přilijte teplé mléko a zašlehejte. Pro příznivce aquafaby odpadá loupání a začíná se s cukrem a tukem, pak je postup stejný.
Pokud jste zvolili variantu s banány, oloupejte je a rukou rozmačkejte do mísy. Pak přidejte cukr a změklý tuk a vyšlehejte do hutné pěny, přilijte teplé mléko a zašlehejte. Pro příznivce aquafaby odpadá loupání a začíná se s cukrem a tukem, pak je postup stejný.
2.
Vsypte vanilkovou hrašku a celozrnnou mouku smíchanou společně s kypřícím práškem a promíchejte. Na beránka s variantou aquafaby teď přichází chvíle lehkého zamíchání sněhu do těsta.
Vsypte vanilkovou hrašku a celozrnnou mouku smíchanou společně s kypřícím práškem a promíchejte. Na beránka s variantou aquafaby teď přichází chvíle lehkého zamíchání sněhu do těsta.
3.
Formu beránka poctivě vymažte tukem. Naplňte obličejovou část formy těstem zároveň s okrajem a přiklopte formou zádíček.
4.
Pečte při 180°C cca 45 až 60 minut.
Po upečení nechte chvilku stát, pak vyklopte z formy a nechte zchladnout na mřížce.
5.
Můžete polévat čokoládovou polevou, pocukrovat moučkovým cukrem anebo nechat jen tak „přírodního“.
Krásné Velikonoce!