Řepovo bramborový krém s rajčaty, římským kmínem a slunečnicí

Řepovo bramborový krém s rajčaty, římským kmínem a slunečnicí

Na záhoncích právě dozrává řepa, tak proč si neudělat i výborný a očistný krém s rajčaty a římským kmínem?

1 střední cibule
2 – 3 lžíce rostlinného oleje
3 střední řepy
2 střední nové brambory
1 plechovka loupaných rajčat
1 1/2 lžičky římského kmínu
sůl
0,5 – 0,7 l vařící vody (nebo zeleninový vývar)
slunečnice na ozdobení (může být i nasucho pražená)

1.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Osmahněte dozlatova, nezapomeňte osolit. Mezitím si oškrábejte řepu a nakrájejte na nudličky. Brambory omyjte a i se slupkou nakrájejte na čtvrtky.
2.
Řepu a brambory přidejte k osmažené cibulce a lehce orestujte. Okořeňte římským kmínem. Zalijte vroucí vodou (zeleninovým vývarem) a vařte, dokud není řepa měkká.
3.

Na závěr vlijte rajčata (klidně i s vodou z plechovky) a chvíli povařte. Stáhněte ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte na kašovitý krém. Dozdobte slunečnicovými semínky (můžou být i pro výraznější chuť opečená nasucho na pánvi).