Krémové dýňové rizoto se seitanem

Krémové dýňové rizoto se seitanem
Sezóna dýní pomalu začíná a tak můžeme vytvářet úžasné recepty. Jedním z nich je i toto krémové rizoto. Pokud vynecháte seitan a nahradíte třeba uzeným tofu, získáte i bezlepkovou variantu.


(cca 4 porce)
2-3 lžíce rostlinného oleje
250 g kulatozrnné rýže bio natural (CountryLife)
3/4 střední dýně hokaido
voda nebo zeleninový vývar dle potřeby
sůl
4 – 6 snítek tymiánu
lahůdkové droždí
1 seitan Speciál


1.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné měsíčky. Osmahněte na oleji. Jakmile je cibule lehce nazlátlá, přisypte rýži (neproplachuji, dávám suchou rovnou z pytlíku) a nechejte chvíli osmahnout. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem).
2.
Mezitím si nastrouhejte nahrubo dýni (anebo naškrabejte škrabkou plátky). Asi tak 1/3 ponechejte stranou. Přidejte do rýžové směsi a osolte. Duste, dokud není rýže skoro hotová. Bude to chvíli trvat, buďte trpěliví a pozvolna podlévejte a míchejte. Když je rýže skoro hotová, vsypte zbývající 1/3 dýně a ještě poduste.
3.
Ke konci vsypte čerstvý tymián a dochuťte dle potřeby solí a lahůdkovým droždím (pro bezlepek – pozor, aby droždí neobsahovalo slad).
Seitan rozeberte, nakrájejte na drobnější kousky a osmažte.
Rizoto rozdělte na talíře a dozdobte seitanem a čerstvým tymiánem.