A zbude jen dobře vylízaný talíř.
250 g zelené čočky
rostlinný olej
2 střední cibule
4 hrsti červené čočky
2 husté rajčatové protlaky
2 střední mrkve
4 lžíce worcestrové omáčky
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
15 kuliček černého pepře
3 – 4 lžíce třtinového cukru
sůl
1,7 l vody (zeleninového vývaru)
krutonky z chleba (nebo jakéhokoliv pečiva)
hladkolistá petrželka
1.
Zelenou čočku namočte na 24 hodin. Vodu průběžně vyměňujte. Uvařte v čerstvé vodě, společně s bobkovým listem, doměkka.
2.
2.
Cibule oloupejte, nakrájejte na jemné měsíčky a osmažte na oleji do zlatova. Přidejte červenou čočku, očištěnou a na půl kolečka nakrájenou mrkev. Lehce zasmahněte. Vmíchejte protlak, osolte, přidejte cukr, koření v sítku a worcester. Zalijte vroucí vodou (nebo vývarem). Vsypte uvařenou zelenou čočku a vařte, dokud není mrkev nebo červená čočka měkká.
3.
3.
Sítko s kořením vyjměte a polovinu uvařené polévky přelijte do blenderu. Rozmixujte na jemný krém. Vlijte zpátky do hrnce s tekutou částí polévky, dochuťte solí, cukrem, worcestrem.
4.
Podávejte s rozpečenými chlebovými krutonky a hladkolistou petrželkou.