Květákové kari

Květákové kari

Nahlédněme pod pokličku indické kuchyně.

(10 porcí)
rostlinný olej
2 střední cibule
4 stroužky česneku
4 cm zázvoru
2 lžíce kari
2 lžičky chilli pasty (Eros Pista)
10 menších brambor

1 větší květák
1 – 1,5 l výluhu citrónové trávy
1 kokosové mléko (nebo 2 dl kokosového nápoje)
sůl
pepř

čerstvý koriandr
čerstvý / mražený hrášek dle chuti
placky chapati


1.
Cibule oloupejte a nakrájejte na jemné měsíčky.
Dejte do hrnce s olejem a orestujte. Mezitím si oloupejte česnek, jemně oškrábejte zázvor. Česnek nakrájejte na jemné plátky, zázvor buď nastrouhejte anebo pokrájejte najemno.
2.
Do orestované cibule přidejte česnek, zázvor a zpěňte.
Osolte a přisypte kari a sůl. Přidejte chilli pastu. Zalijte výluhem z citrónové trávy a duste.
3.
Brambory oškrábejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte do hrnce a v závislosti na velikosti vařte tak, až budou do poloměkka. Zalijte kokosovým mlékem / nápojem a vývarem.
4.
Květák rozeberte na drobné růžičky. Stvoly pokrájejte na jemné kostičky. Přidejte cca 10 minut před koncem varu tak, aby nebyl květák rozvařený a brambory uvařené. Pokud se vám některé brambory rozvaří, není to na škodu, alespoň vám zahustí celé kari.
5.
Nakonec přidejte čerstvě pokrájený koriandr. Případně dochuťe solí, pepřem, chilli. Vsypte čerstvý nebo mražený hrášek a nechte dojít.
Podávejte buď s plackami chapati anebo rýží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *