Vůně vanilky a citronu se nese kuchyní. A když vše ještě doplníte džemem z červeného rybízu nebo trnkovo jablečným džemem – je to naprosto delikátní kombinace!
(na 2 plechy, linecké o průměru 3-4 cm)
90 g třtinového cukru (rozmixovat na prach)
160 g tuku (Sojola)
2 lžíce kukuřičného škrobu
300 g celozrnné mouky
kůra z 1 bio citronu
šťáva z 1 bio citronu
1/2 vanilkového lusku
trnkovo jablečený džem (Od Sedláčků)
trnkovo jablečený džem (Od Sedláčků)
1.
V rozpuštěném tuku rozmíchejte umixovaný cukr, kukuřičný škrob, kůru a šťávu z citronu a vyškrabaná semínka z lusku vanilky. Poté do směsi prosijte mouku a vypracujte těsto.
V rozpuštěném tuku rozmíchejte umixovaný cukr, kukuřičný škrob, kůru a šťávu z citronu a vyškrabaná semínka z lusku vanilky. Poté do směsi prosijte mouku a vypracujte těsto.
2.
Těsto nechejte odpočinout ve fólii v lednici minimálně 2 hodiny (klidně i přes noc). Pokud by se těsto rozpadávalo (jiné vlastnosti mouky), před vyvalováním ještě zapracujte trochu tuku. S těstem by se mělo lehce pracovat.
Těsto nechejte odpočinout ve fólii v lednici minimálně 2 hodiny (klidně i přes noc). Pokud by se těsto rozpadávalo (jiné vlastnosti mouky), před vyvalováním ještě zapracujte trochu tuku. S těstem by se mělo lehce pracovat.
3.
Vyvalujte plát cca 2 mm silný a vykrajujte tvary (vždy do páru ke slepování). Nezapomeňte vždy v horním tvaru vypíchnout menší tvar, aby po namazání prosvítala marmeláda. Pečete při 150°C do růžova.
Vyvalujte plát cca 2 mm silný a vykrajujte tvary (vždy do páru ke slepování). Nezapomeňte vždy v horním tvaru vypíchnout menší tvar, aby po namazání prosvítala marmeláda. Pečete při 150°C do růžova.
4.
Po vychladnutí slepujte rybízovým nebo trnkovo jablečným džemem a pocukrujte. Uchovávejte v dóze s těsným víkem.