Mrkvoň – povidloň

Mrkvoň – povidloň
Žluťoučké a křupavoučké těsto – a ještě ke všemu – bez cukru!
(na cca 60 kousků, průměr vykrajovátka 7 cm)
těsto: 
200 g mrkve
150 g rostlinného tuku (Sojola, Alsan)
240 g celozrnné mouky *
1/2 kypřícího prášku z vinného kamene
špetka soli

náplň:
švestková povidla (Od Sedláčků)
posypání:
moučkový cukr


1.
Mrkev oškrábejte, opláchněte a nastrouhejte najemno. Dejte do mísy.  Přidejte změklý tuk (postačí pokojová teplota).

Prosijte mouku, přidejte kypřící prášek a špetku soli.
Rukou vypracujte těsto.
 2.
 V závislosti na typu použité mouky se může stát, že vám těsto bude lepit. Pokud se tak stane, přidejte mouku a vypracujte hladké a kompaktní těsto.
3.
Vyválejte na pomoučeném vale a vykrajujte stejnoměrné tvary (buď pomocí vykrajovátka anebo můžete nařezat nožem).
 4.
 Doprostřed dejte povidla a přehněte. Vidličkou po okraji zmáčkněte, aby povidla při pečení nevytekla.
5.
Přendejte na papírem vyložený plech a pečte do zlatova/křupava zhruba 30 minut na 180 – 200°C.

*  Pro bezlepkovou variantu můžete nahradit celozrnnou mouku za pohankovou. Výsledný mrkvoň byl výborné oříškové chuti.