Smetanová zelná polévka s rozmarýnem

Smetanová zelná polévka s rozmarýnem

Netradiční zelná polévka, zjemněná smetanou, ovoněná rozmarýnem.

2 lžíce rostlinného oleje
2 střední bílé cibule
1 střední hlávka bílého zelí
snítka čerstvého rozmarýnu
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 sójová smetana
2 lžíce pohankové mouky
1,5 – 2 l vroucí vody
3 lžičky soli
3 – 4 lžíce třtinové cukru

1.
Zelí rozeberte po jednotlivých listech a nakrájejte na větší trojúhelníky či kousky. Cibuli si oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky a zpěňte na oleji. Přisypte zelí a nechejte ho lehce dusit. Osolte, ocukrujte, přidejte koření, lístky rozmarýnu a zalijte vroucí vodou. Nechejte dusit tak dlouho, až je zelí středně měkké na skus.
2.
Do smetany rozmíchejte mouku a vmíchejte do polévky. Nechejte dobře provařit (zelí přitom bude měkké na skus). Nakonec dochuťte solí a cukrem dle chuti.
3.
Pokud si chcete polévku ozdobit osmaženým bramborem a pórkem, tak si nové brambory omyjte, nakrájejte na hranolky a na oleji zprudka osmažte. Můžete lehce osolit. Když brambory dosmažíte, nechejte lehce osmahnout i pórek.