Sojanéza

Sojanéza
Nač kupovat sojanézu, když si jí za pár minut uděláte doma…
Můžete z ní vykouzlit i tatarku nebo základ pro jakýkoliv dip.
 
1 sójová smetánka (250 ml)
200 ml sójového mléka
4 lž sójové hladké mouky (můžete dát 2 lž sójové a 2 lž kukuřičné – pro barvu)
2 lž plnotučné hořčice
šťáva z 1 středního citronu
třtinový cukr
sůl
400 – 500 ml rostlinného oleje

 


1.
Smetánku a mléko smíchejte v odměrce. 3/4 vzniklé směsi přelijte do kastrůlku a zahřívejte. Do zbylé směsi vsypte mouku a řádně vyšlehejte, aby nevznikly hrudky.
2.
Přilijte do kastrůlku a metličkou neustále míchejte. Nechejte zhoustnout. Odstavte z plotny a nechejte vystydnout.
3.
Do vystydnuté směsi přidejte citronovou šťávu, hořčici, dle chuti sůl a cukr.
4.
Připravte si olej a ponorný mixér. Za neustálého mixování směsi postupně vlévejte olej, dokud nedosáhnete požadované husté konzistence.
5.
Vzniklou sojanézu přendejte do uzavíratelné sklenice. V ledničce vydrží zhruba týden až 14 dní (pokud jí dřív nesníte).

* Pokud si budete chtít vytvořit tatarku, stačí přidat nastrouhanou kyselou okurku, najemno nakrájenou cibulku, okyselit, opepřit.