Jemný celerový krém

Jemný celerový krém
Jemný celerový krém, s nádechem římského kmínu.
Výborný samotný, posypaný bylinkami anebo s pečenými knedlíčky.

(na 4 – 6 porcí)
1 – 2 lžč římského kmína
2 lž rostlinného oleje
1 střední cibule
1 větší celer
2 střední brambory
sůl
voda nebo zeleninový vývar (1,7 l)

1.
Římský kmín nadrťte a nasucho opečte. Přidejte olej a na měsíčky nakrájenou cibulku. Osmahněte do zlatova, během smažení osolte.
2.
Oškrábaný celer nakrájejte na kostky a přidejte k osmažené cibulce. Nechejte chvíli restovat a pak zalijte vroucí vodou (či vývarem).
Přidejte oškrábané a na kostičky pokrájené brambory.
3.
Vařte dokud nejsou celer a brambory měkké. Poté přendejte do blenderu/mixéru a umixujte do hladkého krému. Pokud se vám voda příliš vyvařila, během mixování ji přidejte.
4.
Servírujte s pokrájenými bylinkami anebo pečenými knedlíčky.