Tortellini s vegan ricottou a kopřivovým špenátem

Tortellini s vegan ricottou a kopřivovým špenátem
Čerstvé těstoviny, čerstvé kopřivy, čerstvá rajčatová omáčka.

(na cca 40 tortellin, průměr vykrajovátka 7 cm)
těsto:

1 1/4 hrnku celozrnné mouky
1 1/4 hrnku hladké mouky
1 hrnek vlažné vody
1 lžč kurkumy
1 lž oleje
špetka soli
vegan ricotta
1 balení tofu natural
1 hrnek kešu
2 lž citronové šťávy
2 lž olivového oleje
4 lž lahůdkového droždí
1 lžč soli
2 stroužky česneku
kopřivový špenát
2 lž rostlinného oleje
1 velká cibule
1 pytlík čerstvých kopřiv
4 stroužky česneku
2 lž lahůdkového droždí
špetka soli
pepř

1.
Kurkumu rozmíchejte ve vodě. Mouky prosijte, osolte, přilijte olej, a po částech zpracovávejte vodu. Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechejte alespoň 30 minut odpočinout zakryté utěrkou.
2.
Mezitím si vytvoříte ricottu. Namočené kešu oříšky dejte do blenderu/mixéru, přidejte rozdrobené tofu a zbytek surovin. Umixujte do hladké směsi.
Dejte do ledničky ztuhnout.
3.
Listy kopřiv pokrájejte na hrubé proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Osmažte na oleji, osolte, opepřete a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Když cibule zesklovatí, přisypte kopřivy a lehce podlijte vodou. Duste do odpaření vody. Nakonec vmíchejte lahůdkové droždí, popřípadě dochuťte.
4.
Kopřivový špenát nechejte vystydnout a poté smíchejte s ricottou.
5.
Těsto vyválejte na co nejtenčí plát a vykrajujte kulatou formičkou tvary na tortellini. Doprostřed dejte kopičku směsi, okraj těsta lehce potřete vodou, přehněte a okraj těsta stlačte vidličkou. Konce těsta stočte a přilepte k sobě.
Hotové tortellini přendejte na moukou posypaný tác a nechejte zavadnout.
6.
Tortellini vařte v osolené vodě, zhruba 3-5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch.
7.
Servírujte s rajčatovou omáčkou a sypte rawmesanem.