Jablečný štroodl

Jablečný štroodl

Šťavňaťoučký, lehce nakyslý štroodl.
Fajnšmekři mohou i pocukrovat.

(těsto na 4 nohy)
těsto:
3 hrnky celozrnné mouky
1 hrnek vlažné vody
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce jablečného octa
špetka soli

náplň I.
letní jablka
rozinky
oříšky
skořice
třtinový cukr
pohankové vločky


náplň II.
1 tofu natural Lunter
1 dl vody
2 lžičky vanilkové hrašky
1 lžíce Sojoly
třtinový cukr
červený rybíz

 1.

V míse smíchejte mouku s vodou, sůl, olej, ocet a vypracujte hladké těsto. Pokud by příliš lepilo, přidejte ještě mouku. Těsto přendejte z mísy na pracovní desku a řádně propracujte.Vraťte zpátky do mísy a nechejte chvíli odpočinout (mezitím si připravte náplně).

2.
Jablka omyjte, vyjádřete a nakrájejte na plátkovacím struhadle.
Tofu rozlámejte do sekáčku, zalijte vodou, přidejte Sojolu, hrašku, oslaďte a umixujte do hladké směsi.
3.

Těsto rozdělte na 4 díly. Postupně vyvalujte tenké těsto čtvercového tvaru.
Na jablečnou variantu – těsto posypejte pohankovými vločkami, dejte jablka, pocukrujte, přidejte skořici, oříšky, rozinky – dle vaší fantazie.
Na tvarohovou verzi – těsto potřete polovinou umixované směsi, posypte červeným rybízem, pocukrujte.

4.
Přehněte horní a spodní okraj těsta (cca 5 cm) směrem do středu. Pak z levé strany zarolujte.

5.
Přendejte na plech, pomažte rozpuštěnou Sojolou a pečte při 180° cca 40 – 45 minut dozlatova.