Sushi – Maki a California roll

Sushi – Maki a California roll

Energie sbalená do rolky .. maki nebo california.

Popusťte svoji fantazii a sbalte si do rolky vše dle své libosti.
2 hrnky rýže na sushi (já používám kulatozrnou)
3 1/2 hrnku vody
1/2 lžičky soli

4 – 5 lžic rýžového octa
2 lžíce třtinového cukru
4 lžičky soli


na rolky:
4 plátky mořské řasy
1 menší mrkev
1 menší salátová okurka
lístky salátu
uzené tofu
wasabi
sezamové semínko


k servírování:
sójová omáčka
wasabi
naložený zázvor


1.
Rýži propláchněte a dejte společně s 1/2 lžičkou soli vařit. V průběhu vaření můžete míchat, popřípadě, pokud by rýže, kterou zvolíte, potřebovala víc vody, dolijte. Uvařená rýže by měla být měkká na skus a neměla by  být sypká a suchá, naopak.
2.
Do uvařené rýže vmíchejte sůl, cukr a ocet dle chuti. Výsledná chuť by měla být lehce nakyslá. Přendejte na tác nebo na plech a nechejte vystydnout. Správně se má rýže „pařit“, aby získala tu správnou konzistenci a má se i v pařníku nechat vystydnout. Pokud neděláte sushi každý den, stačí vám to, co najdete doma, netřeba kupovat rýžovary nebo pařníky ;).
3.
Než rýže vystydne, připravte si zeleninu na plnění. Mrkev nastrouhejte na julienne, okurku na slabé proužky, tofu taktéž. Salát na dlouhé plátky.
Řasu si přestříhněte napůl.
Řasu si položte na balící rohož a ze 3/4 pokryjte slabou vrstvou rýže. Lehce potřete (stačí proužek) wasabi a dle chuti přidejte ingredience. Stočte. Spoj můžete navlhčit vodou a dejte stranou.
Můžete si vytvořit i variantu „california roll“, kdy na celou řasu nanesete rýži, posypete sezamem, otočíte. Na řasu naskládáte zeleninu a stočíte.
4.
Hotové rolky nechejte chvíli odpočitnout a ostrým nožem krájíte stejnoměrné kousky.
5.
Podávejte se sójovou omáčkou (Shoya nebo Tamari), wasabi a nakládaným zázvorem.