Datlové perníčky

Datlové perníčky
Když se řeknou Vánoce, tak si každý z cukroví vybaví perníčky.
Ty moje nejsou medové, ale všichni, kdo je ochutnali, v něm med cítí.

(na 4 plechy, perníčky o průměru 4 cm)
4 lž datlového sirupu
2 lž kukuřičného sirupu
220 g třtinového cukru (rozmixujte na prach)
200 g rostlinného tuku (Alsan, Sojola)
3 lněná vajíčka (možno nahradit i vanilkovou Hraškou)
1 1/2 lž perníkového koření (čerstvě podrcený hřebíček, skořice, badyán)
550 g celozrnné mouky
1 lžíce sody

1.
V tuku rozpusťte sirupy a cukr. Přidejte lněná vajíčka*, perníkové koření a rozmícháte metličkou. Nakonec prosijte mouku a sodu.

2.
Rukou spojte v kompaktní, nelepivé těsto. Zabalte do fólie nebo igelitového pytlíku a nechejte v lednici den nebo i dva odpočinout.
3.
Poté vyvalujte na vale plát tlustý zhruba 2-3 mm, pečte ve vyhřáté troubě 150°C do zrůžovění. Po upečení můžete potřít vodou rozmíchanou s agáve nebo javorovým sirupem.

* 1 vajíčko vyrobíte z 1 lžíce rozemletého lnu, který namočíte do vlažné vody a necháte ho 10 minut odpočinout.