Pečená zelenina s celozrnným kuskusem

Pečená zelenina s celozrnným kuskusem

Podzimní pečená zelenina s vlašskými ořechy, čerstvým špenátem a hořčičnou zálivkou. Teplá je úžasná, studená neurazí.

2 střední cibule – žlutá a červená
1 větší řepa
2 batáty
1 menší dýně hokkaido
hrstka vlašských ořechů
palice česneku
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
sůl
pepř
olivový olej
čerstvý listový špenát

celozrnný kuskus

olivový olej
kokosový sirup
sůl
pepř

plnotučná hořčice


1.
Cibule oloupejte, pokrájejte na čtvrtky a dejte do mísy. Batáty a řepu oškrábejte, omyjte a pokrájejte na stejně velké kousky. Dýni omyjte, nakrájejte na stejné kousky, jako batáty a řepu a přendejte do mísy k cibuli. Přidejte ořechy, olej, sůl, pepř, tymián na snítce a rozmarýn obraný na jednotlivé jehličky. Promíchejte. Přendejte na plech vyložený papírem, přidejte palici rozkrojeného česneku a pečte na 200 – 250°C, dokud není zelenina měkká. V průběhu pečení obracejte.
2.
Než se zelenina upeče, uvařte v osolené vodě kuskus dle instrukcí na obalu. Já vařila 15 minut a pak nechala odstát. Poměr kuskusu a pečené zeleniny je odhadem 1 : 1.
3.

Na zálivku smíchejte olivový olej, sůl, pepř, sirup a plnotučnou hořčici. Metličkou spojte tak, až je zálivka krémová. Poměr mezi olejem a hořčicí je 4 : 1. Pokud chcete zálivku tekutější, dejte víc oleje.
4.
Když je zelenina pečená, česnek vyjměte a jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupky a pokrájejte. Zeleninu smíchejte s kuskusem a zálivkou. Nakonec přidejte čerstvý, pokrájený špenát. Lehce ovadne a nebude působit tak, že do směsi nepatří.

Můžete posypat i veg čedarem nebo goudou.