Teplý řepový salát

Teplý řepový salát

Vhodný jako samostatné lehké jídlo anebo jako příloha k žampionu portobello nebo burgeru.

4 střední řepy
2 hrsti divokých rajčat (anebo cherry rajčat)
2 hrsti špenátu
250 g černých, vypeckovaných oliv
slunečnicová semínka
majonéza z aquafaby
sůl
pepř
olivový olej
kokosový sirup (nebo javorový, agáve)
plnotučná hořčice

portobello
majonéza z aquafaby
kopr


1.
Řepy omyjte, vložte do tlakového hrnce a vařte cca 1 hodinu. Nechejte stát, až v hrnci povolí tlak. Slijte, řepu oloupejte a protlačte přes kráječ na brambory.
2.
Rajčátka omyjte a pokud jsou větší, pokrájejte. Olivy sceďte, špenát nakrájejte na proužky. Vše přidejte k řepě, zasypejte slunečnicí a promíchejte.
3.

Z oleje, soli, pepře, sirupu, hořčice a majonézy umíchejte zálivku. Zalijte jí salát a promíchejte.
4.
Portobello pomalu opékejte z obou stran na pánvi vymaštěné olejem. Ke konci opékání můžete lehce osolit, opepřit.  Položte na salát, přidejte majonézu, dozdobte koprem a můžete podávat.