Houbový guláš

Houbový guláš

(nejenom) nedělní oběd.

(4 porce)
rostlinný olej
8 velkých cibulí
500 – 750 g čerstvých hub (směs hub – lišky, hříbky, suchohříbky, ryzce)
2 krajíce uschlého chleba (nastrouhaný nebo pokrájený na kostičky)
4 – 6 stroužků česneku
4 lžičky sladké papriky
2 lžičky pálivé papriky
1 lžička kmínu

sůl
majoránka

voda

1.
Cibule a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek utřete.
Houby očistěte. Lišky a menší houby přepulte, hříbky, suchohříbky a ryzce pokrájejte na stejnoměrné kousky.
2.
Do hrnce vlijte olej a zpěňte na něm cibulku. Přisypte sladkou a pálivou papriku, kmín, majoránku a osolte. Na vzniklou směs nasypte pokrájené houby, podlijte vodou. Hrnec zakryjte poklicí a duste.
3.
V průběhu dušení míchejte, v případě potřeby podlévejte vodou. Ke konci varu přidejte na zahuštění rozemletý anebo na kostičky pokrájený starý chléb. Nechejte provařit, až se i kůrky v guláši rozpadnou.
4.
Dochuťte česnekem, případně solí. Podávejte s čerstvou cibulkou a kváskovým chlebem.