Houbové pohankoto

Houbové pohankoto

Pohanka se u nás pěstovala již ve 13. století a dnes zažívá tato pseudoobilovina opět svůj návrat. Obsahuje rutin, takže je vhodná pro osoby, mající problémy s cévami a navíc ještě posiluje imunitu.


(na cca 2 porce)
2 lžíce rostlinného oleje
1 střední cibule
2 hrstě sušených hub (můžou být i čerstvé, sušené jsou ale více aromatické)
4 stroužky česneku
2 střední mrkve
snítka tymiánu
sůl
4 hrstě pohanky lámanky


1.
Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Nechejte 10 minut stát. Mezitím si oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na slabší půlměsíčky, česnek nakrájejte najemno. Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na julienne.

2.

Na oleji osmažte cibulku. Když je osmažená dozlatova, osolte a přidejte zcezené houby a nastrouhanou mrkev. Vodou z hub zalijte v misce lámanku a nechejte stát, než se houby podusí a změknou. Dochuťte solí, česnekem, tymiánem. Duste a postupně podlévejte vodou, dokud nejsou houby z poloviny měkké. Poté přidejte lámanku a duste, až se vám vytvoří krémové pohankoto.

3.
Nakonec nandejte na talíře, ozdobte pažitkou nebo čerstvým tymiánem či majoránkou. Můžete posypat rawmesanem a pak už jen dobrou chuť.