Konec igelitových pytlíků?

Konec igelitových pytlíků?

Pokud se zajímáte o zdravou stravu a o přírodu, určitě jste se zamýšleli i nad tématem mikrotenových sáčků a igelitových tašek.

dsc_0231dsc_0233

dsc_0234dsc_0236

Každý z nás nakupuje zeleninu, ovoce, mražené výrobky a všude nám podbízejí mikrotenové či igelitové sáčky. Všichni to známe. Přijdeme domů a řekneme si: „Kam s ním?“ Někdo sáček použije ještě jednou, maximálně dvakrát, pak už je moc špinavý či protržený a putuje rovnou do koše. Co se pak s takovým sáčkem děje, už nikoho moc nezajímá. Přitom se v Evropě spotřebuje více jak 90 miliard sáčků a pytlíků ročně, statistiky v ČR hovoří o spotřebě průměrně 300 tašek na osobu. Rozložitelnost takového sáčku přesahuje běžný lidský život.
Přitom návod, jak ušetřit přírodu a peníze, je velice jednoduchý. Ušijte si své vlastní sáčky a pytlíky a choďte nakupovat s nimi, buďte IN!

1.
Ze staré záclony si nastříhněte sáčky dle vámi požadovaných rozměrů. Doporučuji vytvořit si více variant – menší, střední, větší – hodící se k různým druhům ovoce a zeleniny. Já jsem si vytvořila varianty ve výsledné šířce 20 cm, 25 cm a 30 cm. Výšku hotového sáčku, včetně tunýlku, jsem zvolila 35 cm.
2.
Tunýlek má 5 cm. Celkové rozměry před ušitím tedy jsou:
* u nejmenšího sáčku 20 x 35 cm (včetně přidání 1 cm z každé strany na švy: 42 cm na šířku, 42 cm na výšku).
* středního sáčku 25 x 35 cm (včetně přidání 1 cm z každé strany na švy: 52 cm na šířku, 42 cm na výšku).
* velkého sáčku 30 x 35 cm (včetně přidání 1 cm z každé strany na švy: 62 cm na šířku, 42 cm na výšku).
3.
Založte tunýlek v šířce 5 cm (+ 1 cm zahnout dovnitř do tunýlku na šev). Přešijte v celé šířce. Vznikne vám tunýlek, který můžete udělat buď závěsný/utahovací – vyšitím dírky do tunýlku a prostrčením tkalounu, anebo  ovazovací, jak je vyobrazeno na obrázku.
4.
Látku přehněte napůl tak, aby byl tunýlek po celé šířce nahoře. Odměřte si tkaloun – použila jsem na každý pytlík zdvojnásobenou výslednou šířku pytlíku. Tzn., že na nejmenší pytlík jsem použila 40 cm tkalounu, na střední 50 cm, na velký 60 cm. Tkaloun přeložte napůl, vložte zrubu na hranu tunýlku a po stranách od tunýlku až po dno pytlíku ve vzdálenosti cca 1 cm obšijte. Vzniklé okraje přeložte a ještě jednou přešijte (dvojitý šev).
5.
Pokud zvolíte variantu závěsnou/utahovací, vytvořte si dírku do tunýlku před založením a přišitím tunýlku. Na konci vložte tkaloun – pozor: na tuto variantu budete potřebovat delší tkaloun, aby se vám z tunýlku nevyvlékal.
Pozn.:  Před výrobou doporučuji ověřit přilnavost materiálu pro lepící etikety, bez nichž se v supermarketech neobejdete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *